7 Small Biggies met Notorious BIG impact, die je vandaag al kan toepassen.
Dat Employer Branding een investering voor de lange termijn is kon je in dit artikel al lezen. Het opbouwen van een sterk werkmerk kan je torenhoge voordelen opleveren op vlak van rekrutering en retentie. Het vraagt wel tijd en toewijding. Je plukt de vruchten niet van vandaag op morgen, maar er is mogelijk wel wat laaghangend fruit.
Wil je op korte termijn zelf je rekruteringscommunicatie verbeteren? Dan zijn er deze zeven 'small biggies' om mee aan de slag te gaan en die morgen al kunnen renderen.
Werk aan je lyrics
De vacaturetitel is vaak het eerste wat een potentiële kandidaat ziet. Die kan het verschil maken tussen iemand die klikt, of het vertikt. Een vleugje creativiteit, moet kunnen. Maar hou het scherp. Zelf samengestelde Engelstalige functietitels zoals Data Wrangler, Full Stack Magician of Chief Listening Officer, kunnen al wat prijsgeven over je cultuur, maar zijn niet altijd helder.
Ook je vacaturetekst zelf kan een maker of breaker zijn. Hou het daarom kort en haalbaar. Benadruk specifieke voordelen en gebruik actiegerichte woorden. Dat maakt je vacature veel aantrekkelijker voor kandidaten. Gebruik de zoektermen van je doelgroep. Zo toon je niet enkel dat je hen begrijpt, maar het geeft je SEO-verhaal ook een duwtje in de rug. De key van goede lyrics is dat je titel duidelijk maakt wat je zoekt.
Keep it real!
Een heldere en gedetailleerde beschrijving van de functie is cruciaal. Het mag daarbij niet alleen om de verantwoordelijkheden gaan, maar ook om de uitdagingen, opleidingstrajecten en groeimogelijkheden. Ook hierin is het van belang om geen hoogdravendende of bedrijfstaal te gebruiken. Hou het simpel, keep it real. Zeker met de verwachtingen die je stelt. Iedereen zoekt superman en superwoman, maar die kunnen niet overal tegelijk aan de slag natuurlijk.
Learnin’ is as BIG as earnin’
Eentje die Koen van Dun (Talent Tracks) ons onder de aandacht bracht met deze post op Linkedin. Koen koos als jonge starter voor de werkgever die hem een duidelijk uitgestippeld en doordacht opleidingstraject kon aanbieden. De werkgever die het hield op ‘je kan hier leren wat je wil’ beet in het zand. Toppers als Koen willen groeien, beter worden en vallen daarom voor opleidingstrajecten. Pro-tip: Talent Tracks helpt je graag om ze voor je op te stellen :-)
For the love of God (en de kandidaat): reageer!
Niets zo frustrerend als geen reactie. Niets zo teleurstellend als een generiek antwoord. De manier waarop je kandidaten afwijst kan bepalend zijn in the long run. Dit zal het beeld dat die persoon over je bedrijf heeft, grondig vormen. Als latere kandidaat bijvoorbeeld. Sommige jonge veulens groeien uit tot de senior profielen die je over enkele jaren zoekt. Of als mogelijke klant. Pijnlijke zaak wanneer een afgewezene zijn kans ruikt om jou af te wijzen. Een snel, transparant maar positief en persoonlijk antwoord op vragen van potentiële kandidaten kan een wereld van verschil maken. Het laat zien dat het bedrijf om mensen geeft en een goede klantervaring biedt, zelfs in het sollicitatieproces.
Once a no no, tomorrow’s go go
Als je de bovenstaande onder de knie hebt, maak je al snel kans om ook deze Small Biggie te verzilveren. Kandidaten die het in een vorige aanwervingsgolf net niet haalden, staan vaak nog open voor een tweede kans. Als je hun afwijzing slim aanpakte, tenminste. Zulke silver medallists pakten vaak naast het goud vanwege details, ja zelfs futiliteiten of inschattingsfouten. Ze kunnen dus nog altijd van goudwaarde zijn voor jouw organisatie.
Maak drempels low, low, low, low, low, low, low, low
Een complex sollicitatieproces kan zelfs de meest gemotiveerde kandidaten afschrikken. Een eenvoudige, intuïtieve jobsite is goud voor je conversie. Maak de drempel voor kandidaten zo laag mogelijk. Werk niet met een login. Vraag geen motivatiebrief. En zelfs geen cv als de kandidaat een linkedin profiel heeft. Zowel het aantal sollicitaties, als de kwaliteit ervan, zal zienderogen toenemen. Want ook sterke kandidaten werken niet graag voor een bedrijf dat het mensen moeilijk maakt.
Pimped-out chromed-out recruit-a-friend acties
Een van de meest krachtige methoden om kwaliteitskandidaten aan te trekken is nog steeds via doorverwijzingen. Alleen ligt het lang niet voor alle medewerkers voor de hand om het verhaal van hun werkgever te vertellen. De waarden of cultuur onder woorden brengen is soms al moeilijk in board rooms. Wat verwacht je dan op de werkvloer, aan de familietafel of op café? Zorg voor fysieke en/of digitale hulpmiddelen waar je collega’s mee aan de slag kunnen. Zorg dat ze naast een goede indruk dus ook iets kunnen achterlaten bij mogelijke kandidaten. Denk aan uitvouwbare businesskaartjes of werk met QR-codes en een landingspagina op je jobsite.
Get recruitin’ or die tryin’
Hoewel Employer Branding een strategische oefening is met duurzame voordelen, zijn deze Small Biggies waardevol voor iedereen die snel resultaten wil zien. Het implementeren van deze subtiele maar impactvolle elementen in rekruteringscommunicatie kan meteen renderen. Daarnaast is het de ideale start om ook het langetermijnverhaal van je werkmerk onder handen te nemen
Peace out! 👊